magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Herman Levente

Second Hand című kiállítása
2012. Május 31. - Június 26.

 

Herman Levente életpályája nem illeszthető oly könnyedén a megszokott sémába: művei távol állnak a szokványostól, zavarba ejtő világot rejtenek, hisz egyszerre árad belőlük egyfajta univerzális nyugalom, ősi erő, mégis felbukkannak képein a változó jelen, a kísértő múlt, vagy akár az ismeretlen (vészjósló) jövő jelei.

Visszatekintve az egyetem elvégzése óta eltelt több mint egy évtizedre, azt látjuk, hogy Herman művei egyfajta folytonosságot képeznek: szervesen egymásba kapcsolódnak, egymásból alakulnak tovább, miközben a festő életével szimbiózist alkotnak. Ciklusokat képeznek, mintha a természettel együtt lélegeznének. Herman egyébként az 1997-ben létrejött Élesdi Művésztelep egyik alapítója: az élesdiek közössége szilárd alapokon nyugszik, ugyanakkor nagyon nyitott. „… gondolkodásuk természetes és természetközeli. Különböznek az utóbbi évtizedek teoretikus, nyugatias magyarországi kortárs művészeti életétől, viszont megtermékenyítik azt. Nélkülük már nem írható meg a magyar művészet története”, írja Keserü Katalin művészettörténész a művésztelep tizedik évfordulója alkalmából, az Ernst Múzeumban bemutatott jubileumi kiállítás katalógusában.

Herman Levente sajátos színezetű világa, személyes szimbolikája, szürreális, mégis a valóságból építkező tájai, és azok részletekben megbúvó rejtelmei tárulkoznak képein a néző elé. Egyik korai sorozata például terveket takar, Herman terveit „egy új Paradicsomhoz”: a „magánhadserege” tagjai által lerombolt világ új alapokat kap a festőtől, mellyel esélyt ad az emberiségnek az újjászületéshez, egy másik világban. A 2008-as Ádám és Éva ciklus, Herman művészetének egyik gócpontja, tekinthető egy önmagát ismétlődő rendszernek, avagy egy újrakezdés lehetőségét vagy ellenkezőleg, a véget jelentő folyamatnak. A Zóna sorozatba csempészett gyermeki látásmód, szimbólumrendszer jelentheti az új jövőt, a reményt, az Átkelést egy új világba – mely nem tudhatjuk, valóban létezik-e, vagy csak képzeletünk szüleménye, vágyaink vizuális képekben való megtestesülése. A nagyszabású ciklus különböző elemei végezetül mintha önálló életre kelnének, sőt, Herman legújabb sorozatait – például a Second Hand képeit – tekinthetjük akár egy egészen új kezdetnek is.

 

 Kiállító művész:    Herman LeventeFotógaléria


  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész