magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Szőke Erika

kiállítása
2014. Március 3. - Április 24.

Az ÁTVÁLTOZÁS látomásai villannak fel előttünk SZŐKE ERIKA fénnyel telített, az áttetsző anyagba: papírra, hővel nyomatott, maratott, nyák lemezre és fára rögzített fény – kép alkotásaiban. Művészi és érzékeny témaválasztásaival: felidézett és előhívott képeinek formavilágával, a fotográfia és képzőművészet határait átjáró alkotóművész saját énünk emlékeit és rejtélyeit is képes felszínre hozni. Témáinak megfogalmazásaival a biológiai és lelki ÁTVÁLTOZÁSOK folyamataiba enged betekintést, miközben a valóság térbeli és időbeli dimenzióit együttesen rögzíti. Egy képen – képsoron belül is el tud jutni a jelen állásából saját múltjába és jövőjébe. Olyan jövőbe, mely külsőleg, a divat diktálta megközelítés szerint egyáltalán nem reményteljes. A reklámok által előtérbe helyezett, a minden ránc eltüntetéséért fáradozó és agyon retusált, külső hazug világában SZŐKE ERIKA utóbbi évekre keltezett (2011-2014), sőt egészen korszerű alkotásai egy szokatlan hangú őszinteség tanúi. Érezzük, hogy távol a szarkasztikus szembesüléstől, képei egy nő belső világába engednek betekintést, és ennek a nőnek önmagában felvállalt alakját hívják elő. 

Képein a test METAMORFÓZISA annak egész földi folyamatában vállalható. Az időbeni átváltozással járó testi hervadást és leépülést állandóan tagadó lényünk vajon képes mindezzel a szembesüléssel együtt szeretni önmagát és övéit? SZŐKE ERIKA fény-képei a szeretet fénye által gyerekkorában rögzített és a jelenben előhívott művészi vallomások, amelyek az élet egészének csodáját és értelmét, a lét teljességének elfogadását jelzik.

Mindezt az Évgyűrűk cianotípiával rögzített fotónyomatán sűrítve láthatjuk. Úgyszintén az Autoportré nagyival I-V önarcképein, ahol saját alakjában nagyanyja vonásait - megviselt kezét, ráncos bőrét, megdagadt lábát - is felvállalja, és merészen a Nagyi ékszerei I-III- nek nevezi. Kiállító művész:
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész