magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Magyar Festészet Napja 2013

Veress Enéh & Gál Lehel
2013. Október 18. - November 11.

Ott köt ki, ahonnan mások elhajóznak. Festészetében ott él minden tapasztalás, amit a XX. századi magyar piktúra fölhalmozott. Ám olyan szintézist teremtett, amelyre eddig senki nem vállalkozott. A látvány benne lényegül át élménnyé. A konkrét utalásokra semmi szükség, a személyiség, ekképpen az ember szólal meg a természet által.

Ezek a tájak nem léteznek sehol, mégis mindannyian odavágyunk. Nem álom ez, hanem egy bennünk élő valóság, amely nem tud idillé lenni, hiszen az állandóan működő termékeny nyugtalanság teszi izgalmassá és nélkülözhetetlenné. A pára által elnyelt fény éppen ehhez a drámához elég.

Gál Lehel semmi esélyt nem ad a hatásvadász trükköknek, az olcsó festői bravúroknak, a kétséges mitologizálásnak. Emberábrázolás ez, miközben egyetlen figura sem jelenik meg a képen, természetábrázolás ez, pedáns tájleírás nélkül, mert a hullámok véget nem érő zúgása, a madarak sziklákról visszaverődő sikolya, a halak csobbanása bennünk kezd működni. Szemenszedett költészet ez, amely kerüli a romantikus pózokat.

A molekuláig csiszolja az anyagot, hogy előhívja belőle az időtlenséget. Kőbe, fába, fémbe bújik, mi több rejtőzködik, amikor formát bont. Úgy monumentális szobrászat ez, hogy abszolút nem érdekli a méret. Tenyerén hordozza a világot, és egy kicsit minket is. Teszi ezt úgy, hogy tartózkodik minden magakelletéstől, szépelgéstől. Szakmai alázata olyan kézenfekvő, hogy esélyünk sincs azt észrevenni. Az ő szépségeszménye az évezredek alatt lényegivé, szinte tökéletessé pusztuló forma. Mindent lesimogat, ami felesleges, egyetlen él, egyetlen törés, egyetlen szerszámnyom nem maradhat a felületen, és az ujjlenyomatok is belesimulnak, belevesznek abba a mélységbe, amit a pala, a fa, a bronz hordoz.

Innen, ebből az animális világból látszik, hogy Veress Enéh már korai figurális szobrainál is ezt a módszert követte. Innen érzékelhetjük igazán, hogy ez már akkor sem keresés volt, hanem lényeglátás. Ez a letisztultság munkál halálmegvető bátorsággal odavetett táblaképein is, amik egy repedésnyit sem engednek ebből a következetességből. Mert meditatív tárgyak a csiszolt palák, meditatív tárgyak a faszobrok, és gondolatot cselekvésként megélő gesztusok azok az illesztések, melyekhez (akár más munkáihoz is) oda tudja tenni önmagát és ezt a makacs maradandóságot a szobrász. Egészben lát, ám ebben az egészben nemcsak a tér, nemcsak az anyag, de az idő is kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. 

Antall István

szerkesztő-műsorvezető, Magyar Rádi&Kiállító művész:    Gál Lehel
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész