magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Madaras Péter és Nicu Barb

Külső-Belső c. kiállítása
2013. Augusztus 12. - Szeptember 12.

Nicu Barb munkássága több, szorosabb meg lazább szállal kötődik – amint ezt maga is bevallotta – az informel és absztrakt expresszionizmus képi és nyelvi eszköztárához. Alkotásaiban a festékek színeinek, anyagának rejtett lehetőségeivel kísérletezik, gyakran más anyagok bevonásával, vagy a hordozó felület sajátos textúrájának és az arra felhordott anyagok párbeszédének harmonikus vagy disszonáns jellegével igyekszik kitörni a kétdimenziós képfelület fogságából. Alkotásain a festékanyag színeiben rejlő fény új életre kel és pulzáló membránként feszül a kép felületén, sokszor meghazudtolva önmaga kézzelfogható anyagi jellegét, valóságát, anyagtalanná és időtlenné válva, mint a gondolat, amelyből született.

Madaras Péter szobrászatának ereje a tiszta, tömör formákká szilárdult, koncentrált gondolat őszinte egyszerűségében rejlik. Formavilága játékos és letisztult, akárcsak gondolatvilága, ám szobrai, játékosságuk ellenére, komoly, megfontolt, monumentális jelek. Többek, mint térforma, test, ami helyet követel magának az általunk is lakott térből, mindegyikük egy kis univerzum, egy újabb tér, ami hozzáadódik a már meglévő térhez, egy új teret, helyet hozva létre.

A precízen és érzékenyen megmunkált felületek feszülő felszíne árulkodó jel lehet számunkra, hogy több van bennük elrejtve, mint ami kívülről látszik, van bennük bezárva még valami, ami sokkal lényegretörőbb, tömörebb, mint amit elsőre a felszín sejtetni enged.

Hol is találkozik eme két, látszólag eltérő művészegyéniség világa? A válasz erre a kérdésre a tér és az anyag megközelítésében, kezelésében rejlik. Mindkét alkotó arra biztat minket, befogadó szubjektumokat, hogy az általuk létrehozott külső felületek, formák kapcsán próbáljunk meg mélyebbre, a látszat mögé belesni, és ott, az újonnan létrehozott terekben, helyekben, azoknak a belsejében új világokat felfedezni magunknak, hagyjuk kíváncsiságunkat, alkotó képzeletünket kibontakozni, és szabadon szárnyalni általuk, bennük.

Hosszú Zoltán, szobrászKiállító művészek:    Madaras Péter    Nicu Barb
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész