magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Szabó Ábel

Kültér c. kiállítása
2013. Május 20. - Június 20.

 

Lepusztult külvárosi tájak, képek, jellegzetesen kelet-európai urbánus környezet, kihalt utcák, terek, pusztulásra ítélt városrészek, melyek mind-mind fontos dokumentumai egy letűnőben levő, lassan, de folyamatosan átrajzolódó világnak, amelyben gyakran a legapróbb részletek a legbeszédesebbek. Szabó Ábel oldott virtuozitással, fotórealista módon rögzíti a nagyvárosi élet hétköznapi látványait. Képei kristálytiszta látleletek. Embertelen és többnyire ember nélküli, kihalt tájai monumentális hatásúak. Ha időnként meg is jelenik valaki, csak még erőteljesebbé válik a magány, mely átjárja a művész minden alkotását. A látszólagos objektivitás, a világ mot-à-mot leképezése mindig furcsa talányokat rejt, a szokatlan képkivágásoknak köszönhetően a gyakran véletlenszerűen egymás mellé szerveződő részletek furcsa, izgalmas párbeszédbe kezdenek, amely nem lelkesíti meg ugyan a kegyetlenül rideg tartalmakat, de átminősíti, szimbolikus összefüggésekbe rendezi azokat. 

 

Szabó Ábel képeinek festőisége figyelemre méltó. A fotórealizmus európai hagyományaihoz kapcsolódva, jól kiválasztott helyszíni fotók alapján készíti alkotásait, de nem vetítő segítségével, hanem elmélyülten, akadémikus módon. Azt hiszem, ebben is rejlik képeinek nagyszerűsége.

Jellegzetesen nagyvárosi, oxigénhiányos levegőt árasztanak a képek. Tárgyilagos közléssel, hideg, elidegenítő távolságtartással létrehozott kompozíciók. Mintha turistaként bámészkodnánk, miközben ez a környezet életünk tere, tele idegenséggel, málladozó falakkal, a múlt rozsdásodó relikviáival. És nincs perspektíva, illetve ha időnként van is, nem túl biztató. Szabó Ábel nem ódzkodik a társadalmi üzenetektől, tényszerűen, közvetlen módon, ugyanakkor nyersen és éleslátóan mutatja meg környezetét. Nem vesz el és nam ad hozzá a látottakhoz, de nagyon jól szelektál a városi tájból és az azt jellemző, folyamatosan átszerveződő, véletlenszerűen artikulálódó tárgy-eseményekből, melyek kissé megtörik ugyan a csendet; játékot, dinamikát csempésznek a képbe, de nem feledtetik a fülledt realitást.Kiállító művész:    Szabó Ábel
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész