magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Bara Barnabás, Berze Imre, Éltes Barna

szobrászok kiállítása
2013. Április 22. - Május 16.

 

Bara Barnabás, Berze Imre és Éltes Barna – három székelyföldi szobrászművész, akiket jól ismer a hazai közönség, köztéri munkáik, gyakori alkotói megnyilvánulásaik lehetővé tették, hogy mind jobban kirajzolódjék számunkra az a sajátos formanyelv, három dimenziós kifejezésmód, melyet ők képiselnek. És a székelyföldi jelzőnek ebben a viszonylatban nagy jelentősége van, hiszen végső soron ez a tér, ez a kulturális közeg az, amely egységbe kovácsolja a három szerző sajátos látásmódját.

Minimalizmus, letisztult szűkszavúság, egyerű geometrikus formák, szigorú, pontos megtervezettség, organikus, nyers erő, meditatív elmélyültség, elegancia, sima és barázdált felületek, izzó, feszítő, lágy vagy éppen hidegen metsző formák jól megférnek egymás mellett. Ugyanakkor mindhármuknál érezhető egyfajta érzékenység, erős kötődés a térség művészeti és kulturális hagyományaihoz.

Bár eltérő karakterű, vérmérsékletű alkotók, összeköti őket a múlthoz, a kulturális és temészeti környezethez való reflexív viszonyulás, a folyamatos kérdezés képessége. Alkotásaik túlmutatnak a dekoratív művészeten – többnyire hely- és környezetspecifikusak, annak ellenére is, hogy gyakran egyetemes kérdéseknek adnak formát, hangsúlyt.

A mi szellemi és térbeli kontextusainkban válnak igazán erőteljessé ezek az alkotások, melyeknek egyszerűsége, természetes hangvétele, közvetlensége, azt hiszem, könnyen rabul ejti a szemlélőt.

 

Túros Eszter

művészettörténészKiállító művészek:    Bara Barnabás    Berze Imre    Éltes Barna
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész