magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Ferencz S. Apor

Kiállítása
2013. Február 21. - Március 14.

 

Manapság, amikor a képzőművészetnek, de általában is a kultúrának nemcsak a fogyasztása, de a művelése is szinte tömegméreteket ölt, ráadásul mind a hagyományokban gyökerező és legtöbbször a művészettörténeti toposzokat ismétlő kifejezési módoknak, mind a nap mint nap magát újítónak kikiáltó, vagy különös egyéni technikákban és tematikákban tobzódó kortárs törekvések inflációját éljük, egy-egy művész sikerét tartósan más nem, mint alkotásainak szakmai és emberi hitelessége biztosíthatja. A sorozatosan egymást cáfoló és kioltó formai és művészetfilozófiai újításokban bővelkedő 20. századi irányzatok és törekvések képzőművészeti szemlélet átformáló erejének lankadásával eljött, előbb a maga körülírhatatlan sokszínűségével is, az újdonság erejét mutató posztmodern stílus, majd ennek is a kanonizálódása, valamint az ennek farvízén evező új eklektika, a művészettörténet korábbi korszakainak és az általuk előhívott műfaji sokszínűségnek a végtelen tár­házából szabadon kombináló művészet kora. 

 

Ferencz S. Apor a mindenkori zsánertémákat finom humorral, néhol pedig a vulgáris megközelítést elegánsan elkerülő, a tárgyát vagy alanyát soha ki nem szolgáltató erotikával is fűszerezett, többnyire fotóalapú képregényeket idéző magazinok reklámjaira visszautaló neopop-os képei nosztalgiára és álmodozásra késztetnek. A mások gondtalanságát irigyelő, de ugyanakkor hétköznapi esetlenségét is megmosolyogni hajlamos gyarló befogadói énünknek míves képi táplálékul szolgálnak, miközben kimondva-kimondatlanul számon kérik történelmi és kulturális valóságunkon a civil pillanatok egyre kórosabb hiányát, mondhatni luxusszámba menő kivételességét.

Két újabb munkája, a szárhegyi Korkép művésztelepen készült Őztörténet című installációja és a Gyűjtemény speciális albínóval című assemblage-a, nemcsak a pályája startjánál már használt technikákat (a kerámiát és a készen talált tárgyak újrahasznosítását) hozta vissza, ezúttal újdonságként a művészetébe, és ezzel egy újfajta, kritikusabb magatartást is. '...'

Vécsi Nagy ZoltánKiállító művész:    Ferenc S. Apor
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész