magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

Aranyláz

Verespatak 2012
2012. Augusztus 16. - Augusztus 31.

Az 1990-es évek végéig nagyon kevés hírt hallottunk Verespatakról, ezzel szemben ma már ismert Verespatak neve és története. A település azután került a figyelem középpontjába, miután a Roşia Montană Gold Corporation cég aranybányát kívánt nyitni, ciántechnológiát alkalmazva.

Verespatak története bennünket, a Prisma Fotóklub tagjait is megérintett, ezért indultunk el felfedező utunkra.

Amikor megérkeztünk Verespatakra, máris készek voltunk arra, hogy a láthatatlan lábnyomokat követve szemeinkkel meghódítsuk és fényképezőgépeinkkel megörökítsük a halhatatlan tájat.

Az első nap felmásztunk az egyik verespataki hegyre, ahonnan lélegzetelállító látvány tárult elénk, maga a természet egyedi és utánozhatatlan szépségeivel. Fentről leláthattunk a völgyben meghúzódó erdőkre, tavakra, templomokra, házakra, tárnákra, és érezhettük a „természeti szép” és a „művészeti szép” varázslatos egységét, s mindezt a csodát igyekeztünk megörökíteni a fényképezőgépeinkkel.

A hajnali természet gyönyörűségének mámorát őrizgetve ereszkedtünk le a hegyről, és elkezdtük felfedezni Verespatakot közelről is. Az utcákon sétálva csodálatos műemlék- és bányászházakra bukkantunk, amelyek homlokzatain egyedi domborművek láthatóak: egy-egy női, egy-egy gyerek- vagy egy-egy angyalarc. Az utcai sétáinkon a néma csend fogadott. Útitársként szegődött mellénk, s csak ritkán zavarta meg egy-egy kíváncsi tekintet, egy-egy emberi vagy állati hang. A csend némán beszélt, szavak nélkül tárta elénk Verespatak történetét. A pusztulásról mesélt, mivel a „szépségek” mellett a „rútság” jelei is megmutatkoztak itt: az épületek falai omladoztak, az utcák gödrösek és porosak voltak, valamint az emberi jelenlét és erő egyre ritkább volt.

Verespatak környékét is bebarangoltuk, és itt már találkozhattunk a réz-szennyezettséggel, ami a fotóművész számára idillikus látványt nyújt, hiszen a színek kavalkádjával szembesülhettünk, és egyedi képet tárt elénk a színek játéka, de ezt az idillikus képet megtörte az a tudat, hogy e csodás látvány a szennyezettség, a pusztulás és a gazdasági érdek „gigászi hatalmának” a jele, ami elborzasztott bennünket. Ez a „vérző természet” az ősz évszakára emlékeztet, amikor a fák még egyszer, lombhullatás előtt, vígan felöltik legdíszesebb öltözetüket, s így aKiállító művész:
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész