magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.

EseményekBeszélgetés BARA Barnabás szobrásszal


2014. Szeptember 4.2014 szeptember 4.-én, csütörtökön 18:00 órai kezdettel művész beszélgetésre kerül sor a Pál Galériában. 
 
A csütörtökön, szeptember 3.-án 18:00 órakor kezdődő beszélgetésen, Bara Barnabás kézőművészt kérdezzük a nyáron alkotott munkáiról, a művészti táborokról, a NYÁR kiállításról. 
A

NYÁR kiállítás a helyi művészek nyáron született alkotásait mutatja be az idei művészeti táborok munkásságába próbálja bevezetni az érdeklődő közönséget. A kiállító művészek közül most először Bara Barnabás szobrászművészt kérdezzük az elmúlt időszakról.

 
Pál Art Gallery


ArtDebut

Bemutatkozási lehetőség pályakezdő művészeknek

2013. Július 8.A jelentkezőket pályázat benyújtása alapján választjuk ki, melynek leadási határideje: 2012. július 8, 23:59 óra.

Pályázati feltételek:

A pályázaton indulhat minden 30 évnél fiatalabb alkotóművész, aki rendelkezik képzőművészeti vagy iparművészeti diplomával. Pályázhatnak azok az alkotók is, akik most végzik mesteri tanulmányaikat.

Tematikai és műfaji kötöttség nincs. Méretbeli megkötés: az alkotások maximum 2 m2 méretűek lehetnek.

A pályázat díja: Egyéni tárlat megrendezése a csíkszeredai Pál Aukciósház és Galériában

2012 augusztus folyamán.

A pályázat beadásának módja: A pályázatokat kizárólag elektronikus úton fogadjuk a Pál Aukciósház és Galéria e-mail címére office@palgallery.ro.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

- Szakmai önéletrajz

- Képanyag (10-15 reprodukció jó minőségű felbontásban)

- Műtárgylista (a képanyagban szereplő művek adatai: a szerző neve, a mű címe, mérete, készítésének éve, technikája, eszmei értéke) A szakmai önéletrajznak tartartalmaznia kell a pályázó elérhetőségét (pontos cím).


Barcsay Mester és Tanítványai

kiállítás

2012. December 14. 

BARCSAY Jenő

(Katona, 1900.–Budapest, 1988.)

1919–1924: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Vaszary János és Rudnay Gyula. 1938: Zichy Mihály grafikai díj; 1954, 85: Kossuth-díj; 1955: Tornyai-érem; 1964: érdemes művész; 1967: Pro Arte-díj; 1969: kiváló művész; 1970: IIe Festival International de Peinture (Nemzetközi festészeti fesztivál), Cagnes-sur-Mer (FR); 1983: SZOT-díj. 1925-ben állít ki először csoportkiállításon (Ernst Múzeum). 1929-ben fordul meg először Szentendrén. 1945-től a Magyar Képzőművészeti Főiskolán az anatómia és a szemléleti látszattan professzora. 1962-ben Párizsba utazik. Haláláig Budapesten és Szentendrén élt és alkotott. ~ sajátosan központi szerepet játszik a kissé nagyvonalúan „szentendrei festészet”-nek nevezett stílus-konglomerátumban: Vajda Lajostól merít az ikonhagyomány továbbéltetésekor (különösen ami a zárt kontúrú figurákat és az arany háttereket illeti), ugyancsak az ő (valamint Korniss Dezső) kezdeményezését folytatja a szentendrei (olykor provinciális-barokk) motívumok művészi feldolgozásában, olykor pedig a kassáki „képarchitektúrák” szigoráig redukálja mondanivalóját. Sajátos stílusát részben átadja a Szentendrén alkotó művészek fiatalabb generációinak (Balogh László, Deim Pál). ~ 1945 utáni

munkássága absztrahált női figurák csoportozataival és tájképekkel kezdődik. 1949-ben monumentális kartont rajzol szénnel papírra: a kubisztikusan megtört, egyszerű tömbbé összefoglalt, hatalmas női alakokból jönnek létre később nagy mozaikjai. A nőalak az 1950-es években klasszicizált változatban jelenik meg művészetében.

Másik inspiráló forrása a hangulatos szentendrei építészet, melynek kreatív leegyszerűsítésével a konstruktivizmushoz közel álló lírai absztrakt festészetet hoz létre. 

DEIM Pál

(Szentendre, 1932.)

1958–1963: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Pap Gyula (festő szak), Ék Sándor (grafikai szak). 1959–1963-ig szülővárosa ösztöndíjasa. Főiskolai tanulmányaiból csak Pogány Frigyes előadásait emeli ki, valódi mestereinek Vajda Lajost, Gadányi Jenőt, Barcsay Jenőt tekinti. 1963–1968 között részt vett a Zuglói Körben, 1963–1968 között tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának. 1960-ban moszkvai és leningrádi útján ismerte meg a modern művészet klasszikusait (Picasso, Matisse stb.), 1967-es brüsszeli és párizsi tartózkodásakor a kortárs művészetet (Appel, Bacon, Giacometti, Vasarely, J.R. Soto stb.). Nagy hatással volt rá Ben Nicholson. 1968-ban két hetet töltött a macedóniai Prilep művésztelepén egy kolostorban. 1971-től rendszeresen készít szobrokat. 1974-es műcsarnoki kiá


Karácsonyi Aukció

A műtárgy felvétel folyamatos

2013. December 14. 

A decemberre tervezett téli aukcióra folyamatosan lehet már jelentkezni az eladásra szánt alkotásokkal a csíkszeredai PAG-ban. A műtárgy felvétel folyamatos, szeptember 30-ig.

 

A Pál Aukciósház és Galéria elindította a téli árverés anyagának begyűjtését. A korábbi aukciók hírére, már több érdeklődő is jelentkezett, eladásra szánt alkotással. Bárki aki szeretné eladni a birtokában lévő festményt, szobrot vagy egyéb képzőművészeti alkotást, lehetősége van az első őszi aukcióra jelentkezni.

 

Galériánk szakemberek által vizsgáltatja meg a behozott alkotásokat, így azok már egy becsértéket kapnak az átvétel folyamán.  A felvett tárgyak esetében az értékbecslés ingyenes. Az aukcióra várnak minden olyan kvalitásos alkotást, amely több korszakot átölelő művészetet mutat be. Egyaránt várnak

klasszikus, 20. századeleji illetve kortárs alkotásokat. Ugyanakkor kis antikvitásokat is

 

Az aukciós tevékenység célja, hogy egy átfogó, értéket megörző, növelő a nemzetközi és székelyföldi alkotások hírnevét emelő mozgalmat indítson el. A mozgalom csak akkor lesz sikeres, ha a lakosság körében tudatosul az aukció fontos szerepe az értékmegőrzésben, ugyanakkor minél több műgyűjtő, művészet iránt érdeklődő vesz részt benne. Ezért elengedhetetlenűl fontos az Önök segítsége, hogy minél több művészet iránt érdeklődő tudomást szerezzen a lehetőségről.

 

A Pál Aukciósház és Galéria minden érdeklődőt vár hétfőtől péntekig, naponta 10 és 18 óra között a Csíkszereda, Szász Endre u. 28 sz. Címen. Kérdéseiket továbbá feltehetik e-mailen keresztűl is az office@palgallery.ro címen illetve a 0743 665 162-es telefonszámon. 


Bemutatkozási lehetőség a PAG-ban

Székelyföldi fiatal pályakezdő művészek pályázata

2012. Május 31.A jelentkezőket pályázat benyújtása alapján választjuk ki, melynek leadási határideje: 2012. május 31.

Pályázati feltételek:

A pályázaton indulhat minden 30 évnél fiatalabb alkotóművész, aki rendelkezik képzőművészeti vagy iparművészeti diplomával. Pályázhatnak azok az alkotók is, akik most végzik mesteri tanulmányaikat.

Tematikai és műfaji kötöttség nincs.

A pályázat díja:

Egyéni tárlat megrendezése a csíkszeredai Pál Aukciósház és Galériában 2012 július folyamán.

A pályázat beadásának módja:

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton fogadjuk a Pál Aukciósház és Galéria e-mail címére office@palgallery.ro.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

- Szakmai önéletrajz

- Képanyag (10-15 reprodukció jó minőségű felbontásban)

- Műtárgylista (a képanyagban szereplő művek adatai: a szerző neve, a mű címe, mérete, készítésének éve, technikája, eszmei értéke)

A szakmai önéletrajznak tartartalmaznia kell a pályázó elérhetőségét (pontos címét, telefonszámát,

e-mail címét).

A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy a kiállítás anyagát a helyszínre, a Pál Aukciósház és Galériába szállítja (Csíkszereda, Szász Endre utca 28.), továbbá biztosítania kell, hogy a kiállítás törzsanyagát azok a munkák alkotják majd, melyek a pályázat anyagában szerepeltek.

Pályázatok beadásának határideje: 2012. május 31-én, 17 óra.

A határidőn túl érkező pályázatokat érvénytelennek tekintjük.

Regisztrációs díj: nincs.

Zsűri: A PAG kuratóriuma.

Az elbíráló testület fenntartja magának a jogot, hogy a pályázaton belül beadott művekből szakmai szempontok alapján válogasson.  További kérdések esetén, naponta 10 és 17 óra között a 0743 665 162 telefonszámon állunk a pályázók rendelkezésére.


Természetművészet

Vendégünk Erőss István, Munkácsy-díjas képzőművész

2012. Április 5.A PAG szeretettel meghívja Önt és kedves barátait 2012. április 5-én (csütörtökön), 18.00 órai kezdettel, ERŐSS ISTVÁN Munkácsy-díjas képzőművész TERMÉSZETMŰVÉSZET című könyvének bemutatójára és az ezzel egybekötött előadásra.

Az est moderátora: Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész

Az eseményt szervezte: Ferencz S. Apor

Támogató:

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala


Eurhytmia - beszélgetés Szabó Andrással

Csíkszereda képzőművészeti életének nyílt titkai

2012. Március 19.Nagy Istvántól kezdve napjainkig minden képzőművészünkről írtak – kiről többet, kiről kevesebbet, de írtak. Mégis titok már sok minden számunkra, mert elfeledtük, ma már nem olvassuk régi újságainkban, folyóiratainkban a hajdan írtakat, de mert valamikor megjelentek – nyílt titkok. Mindenről már esett szó: követett vagy elutasított művészeti irányzatokról, sajátos műtechnikákról, művészszemélyiségekről, szülőföldről, helytállásról, stb. Mindezek összegyűjtése és értékelése vezet annak az összhangnak, harmóniának a megértéséhez, amit legjobban a latin közvetítéssel megőrzött ógörög kifejezés, az eurhytmia fejez ki. 

Ezt kutatja, s próbálja összefoglalni Szabó András főmuzeológus

művészettörténész 2010 decembere óta. Remélhetőleg 2013-ban tanulmányának a kezdetekről szóló, első két kötetét közre is adja!

E hatalmas munkából kaphatnak ízelitőt mindazok akik folyó hónap 19-én, 18 órától megtisztelik jelenlétükkel a Pál Aukciósház és Galéria rendezvényét.  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész