magyar   româna    english    deutsch
keresés


RO, Csíkszereda,
Szász Endre u.28.


hétfő - péntek
10.00 - 18.00
JELENLEGI
KIÁLLÍTÁSUNKINCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
2015. Október 19. - December 1.
Vinczeffy László
1946. Március 21., Sepsiszentgyörgy

1946. március 21-én született Atyhán (Hargita megye).

A neves erdélyi grafikusművész, Kusztos Endre ajánlására, 1961-ben sikeresen felvételizett a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba. Tanárai: Nagy Pál, Piskolti Gábor, Barabás István festőművészek és Izsák Márton szobrászművész voltak.

1965-ben érettségizett, majd két évvel később a kolozsvári rajzpedagógiai főiskola hallgatója lett. Jelentős szakmai útmutatást Vremir Mircea festőművésztől kapott.

1970-ben rajztanári diplomát szerzett és a Kovászna megyei Zágonba nyert kinevezést, ahol közel tíz évig rajzot és festészetet oktatott a helyi általános iskolában.

A tanítás mellett folyamatosan festett. Rendszeresen részt vett a megye képzőművészeti életében, ami az akkori időkben nem volt zökkenőmentes.

Fordulatot életében a Székely Nemzeti Múzeum képtárában vállalt állása hoz 1979-ben. 1980 és 83 között a bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeum képrestaurátori műhelyében szakosította magát.

Az absztraháláshoz a kilencvenes évek közepén jut el, leegyszerűsített, meditációra késztető világot alakít ki.

Az utóbbi években készült

képein a szín egyetlen tónusvariációvá válik, a látvány szépségét fokozza a kép felületére felhordott anyagok megformálása, különböző gesztusvonalak segítségével.

A kerámia, az installációk, objektek készítése sem idegen számára.

Festményei, rajzai számtalan gyűjteményben megtalálhatóak Romániában, és külföl­dön is (Magyarország, Ausztria, Németország, Ukrajna, Svájc, Lichtenstein, Belgium, Svédország, Kanada, Izrael, Finnország, Spanyolország).

1998 őszén restaurátori munkásságát az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Szolnay Sándor festőművészről elnevezett díjjal jutalmazta.

2004-ben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a Nagybánya festőtelepen a közjó szolgálatában kifejtett tevékenységéért Díszoklevéllel tüntette ki.

2006 – Pro Cultura Hungarica Díj

2007 – Hajdúböszörmény Város Nívódíja

2008 – Káplár Miklós-díj

2008 – Munkácsy Mihály-díj

2009 – Magyar Művészetért Díj

2009 – Simsay Ildikó-díj

2011 – Oklevél – Sepsiszentgyörgy 550 éves város: a közösségért kifejtett munka elismeréseként

A Barabás Miklós Céh, a Romániai Képzőművészek Szövetsége, a Magyar Képző- és Iparművészeti Társaságok Szövetsége, a Magyar Alkotóműv&am
  Meghívó
 
2015. Október 19. - December 1.
INCZE Mózes
Magyar Festészet Napja Csíkszeredában
Kiállításmegnyító:
Október 19., 18:00 óra
Megnyító beszédet mond:
Enikő Hegedüs,
művészettörténész